Boeken 0 - 6 jaar


 De reis van Jules

Dit is een film bij Verboden te vliegen. De duif Jules vertelt over zijn reis van Bordeaux naar huis.

 Kinderen met een ster

Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’ zegt ze zacht. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt… In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Melk aan een boom?

Piet en Riet zijn koks. Ze zijn ook op teevee. Wat kookt Riet? Piet laat zien, wat erin zit. En waar het vandaan komt. 

Een samenleesboek voor kleuters.

Mijn Tweede Van Dale

Dit is een voorleeswoordenboek voor kleuters. Het bevat 300 lastige woorden. Het zijn vaak abstracte begrippen zoals verliefd, het weer, het idee en ongerust. Collega-kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer, Van Daleredacteur Lineke Oppentocht en ik hebben de lijst samengesteld. Betty schreven de verhaaltjes. Daarin leggen we één begrip uit; en er komen twee tot vier andere woorden in voor, die er mee te maken hebben. Het verhaaltje wordt gevolgd door een definitie. ( Het is tenslotte een woordenboek) en een suggestie om verder over het verhaaltje door te praten, of om er iets mee te doen. 

Kijk ook op de site www.vandale.nl. Daarop vind je lijsten van de onderwerpen, de personages, van tegenstellingen die in de verhaaltjes voorkomen.

 Roodkapje

Er was eens een meisje dat Roodkapje heette. Ze woonde met haar moeder aan de rand van het bos. Daar hadden ze een pannenkoekenhuis. Ze maakten voor iedereen lekkere dingen, ook voor Lasse de wolf. Roodkapje vond Lasse heel aardig. Toen werd de oma van Roodkapje ziek. Roodkapje ging langs met lekkere dingen. Onderweg kwam ze Lasse tegen. Sinds een kleine operatie was hij veranderd. Waarom keek hij ineens zo eng?

Met Rick de Haas, Nicolle van den Hurk en Els Vermeltfoort

 De gelaarsde kat

Er was eens… een kat en hij heette Karel. Hij woonde bij een molenaar die drie zoons had. De jongste heette Mark. Die zorgde het beste voor Karel. Toen de molenaar stierf, kreeg Mark de kat. Vanaf dat moment zorgde Karel voor Mark.
En hoe!

Met Rick de Haas

Klein Duimpje

Er was eens een jongetje, hij heette Klein Duimpje. Hij was de jongste van zeven broers en hij was niet groter dan een duim. Zijn vader was niet zo goed in het verzinnen van namen. De oudste van de jongens noemde hij Kop. Die daarna heette Wijs, naar de wijsvinger. de derde heette Oor, de vierde Knie, de vijfde Vuist en de zesde Grote Teen. Die was ook niet zo groot ... In dit verhaal kom je erachter hoe Klein Duimpje en zijn broers in het bos terecht kwamen. En wie de broodkruimeltjes die Klein Duimpje strooide echt heeft opgegeten. Dacht jij dat het de vogels waren? Dan heb je het mis.

Met Rick de Haas

 

De kikkerkoning

Er was eens een kikker. Hij heette Thomas en hij was op zoek naar een prinses die hem een kus wilde geven. Geen kikkerprinses, maar een echte, met mooie, haren, een prachtige jurken een gouden kroontje. Op een dag zag hij er een, Ze speelde met een gouden bal valk bij de vijver waar Thomas woonde. Zou zij hem willen kussen?

Met Nicolle van den Hurk

De nieuwe kleren van de keizer

Er was eens ... een tweeling: een jongetje en een meisje. Ze heetten Yan en Lin. Ze woonden in het paleis van de keizer. Hun moeder was daar schoonmaakster. De keizer hield veel van mooie spullen, ook van mooie kleren. 
Op een dag kwamen er een paar wevers op bezoek. Zij beloofden de keizer kleren die niemand had, Maar Yan en Lin wisten het zo net nog niet. 

Met Els Vermeltfoort
Waren die kleren echt wel zo mooi?

De kleine zeemeermin

Er was eens een koninkrijk onder de zee. Daar woonden de zeekoning en zijn zeven zeemeerminnendochters. De jongste zeemeermin, Elisa, was nieuwsgierig naar de wereld van de mensen. Op haar vijftiende verjaardag mocht ze naar boven zwemmen. Daar werd ze in één klap verliefd op de eerste mens die ze zag.

Met Els Vermeltfoort

 De wolf en de zeven geitjes

Er was eens een klein geitje Hij heette Roman. Roman wilde spelen met zijn zes broers en zussen, maar zij vonden hem te klein. Op een dag ging moeder geit boodschappen doen. ‘Neem je Roman mee?’ vroeg het oudste geitje. ‘Anders moeten we de hele dag op hem passen.’ 
‘Nee,’zei moeder geit. ‘Het wordt tijd dat jullie zien dat Roman groot wordt.’
En dat was ook zo. Toen moeder geit weg was, hield Roman steeds de wolf buiten de deur. Tot hij even naar de wc moest.
Toen liet het oudste geitje per ongeluk de wolf binnen…

Met Nicolle van den Hurk

Vrouw Holle

Er was eens een meisje, ze heette Irem. Als ze uit school kwam, mocht Irem niet spelen, tekenen of lezen. Irem moest poetsen, vegen, koken en water halen.
Op een dag viel Irem in de waterput. Ze viel en bleef maar vallen, tot ze neerkwam in de wereld van vrouw Holle. Bij haar was het heel gezellig. Veel gezelliger dan bij Irem thuis. En toch kreeg Irem heimwee…

Met Nicolle van den Hurk

Doornroosje

Er was eens een prinsje, hij heette Casper. Zijn mama had een kindje in haar buik. Toen het babytje geboren was, zei zijn papa: “Casper, jij mag voor iedereen een kaartje maken om te vertellen dat je een zusje hebt gekregen. Ze heet Doornroosje.”
Casper maakte kaartjes voor iedereen. De mooiste kaartjes waren voor de feeën. Daarna kon het geboortefeest beginnen!

Met Els Vermeltfoort

 De Chinese nachtegaal

Er was eens een meisje, ze heette Yasmin. Ze woonde in een klein huisje aan zee. Yasmin hield van mooie dingen. Van de zon die in de zee ondergaat, van de sterrenhemel en van het gezang van de nachtegaal in haar tuin.
De keizer van het land hield ook van mooie dingen. Toen hij hoorde van het gezang van de nachtegaal besloot hij de nachtegaal in een gouden kooi te houden. Maar zo kon Yasmin er niet meer van genieten…

Met Rick de Haas

Facebook