Boeken 6 - 9 jaar


 De reis van Jules

Dit is een film bij het boek Verboden te vliegen. Hierin vertelt duif Jules over zijn spannende reis van Bordeaux naar huis.

 Verboden te vliegen

Uniek (voorlees)boek voor jonge kinderen over de Tweede Wereldoorlog van Zilveren Griffel-winnares Martine Letterie. Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. "Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,' heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd? Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio's... en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster. Met fullcolourillustraties van Rick de Haas.

 Kinderen met een ster

Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’ zegt ze zacht. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt… In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Piet en Riet hebben een geheim

Piet en Riet hebben een geheim Piet en Riet zijn koks. Je kunt bij hen eten. En Paul doet dat vaak. Dan kopen Piet en Riet een bus. Daar staat op: Koken op de plek. Waar is die plek? Voor wie koken Piet en Riet daar? Paul wil het weten ...

Waar is Kik?

Pim en Kim logeren bij oma. Ze hebben hun hond Pip meegenomen. En Kim heeft haar knuffel Kik bij zich. Maar als Pim en Kim naar bed gaan, mist Kim haar knuffel. Waar is Kik gebleven? Heeft Kim haar eigenlijk wel meegenomen naar oma?

 Groeten van Leo

Leo Meijer is zeven jaar. Op zijn jas zit een gele ster. Hij is anders dan Jeanne, zijn buurmeisje. Dan komen er twee mannen aan de deur. Leo moet mee en zijn ouders ook. Meteen! Hij kan nog net zijn tekenspullen inpakken. Leo leeft nog twee jaar, in kamp Westerbork. Dit is het verhaal over zijn leven, met foto's en zijn eigen tekeningen en briefjes. Het verhaal van Leo Meijer staat voor dat van velen. Hij is een van de 18.000 joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en vermoord. Martine Letterie schreef zijn verhaal speciaal voor kinderen die nog te jong zijn voor het verhaal van Anne Frank.

Hoe Piet aan Riet kwam

Riet heeft een eigen zaak Eten bij Riet
Jet en Jelle gaan trouwen.
En Riet zal voor het feest zorgen.
Riet gaat de zaak mooi maken.
En ook zichzelf!
Waar kun je een koksmuts kopen?
Riet weet het.
In die winkel gebeurt iets raars…
Ze komt een kleine kok tegen: Piet.

Met Rick de Haas

 Piet en Riet naar de maan

Piet is met Riet naar zee.
Riet is dol op de zee.
Pim is er ook.
Hij is een maat van Piet.
Maar wat is dat daar?
Pim zegt: Daar kun je naar de maan.
Kom, zegt Piet.
We gaan er heen.
Top, zegt Riet.
Maar is het wel top?

Met Rick de Haas

 Kook jij of kook ik?

Piet is kok.
En Riet is kok.
Piet is af en toe boos op Riet.
En Riet is af en toe boos op Piet.
Maar Piet is ook dol op Riet.
En Riet op Piet.
Dan gaat Piet weg.
Hoe moet dat nou?

Met Rick de Haas

piet en riet

piet en riet zijn kok.
ze maken saus.
ze maken soep.
piet is lief.
en riet is top!

Met Rick de Haas

Een zwaard in mijn taart

Justine woont aan een plein
Op dat plein staat het beeld van koning Leopold.
Leopold is haar vriend, maar dat weet niemand.
Wie zou geloven dat Justine met hem kan praten?
Op een dag verdwijnt het beeld van Leopold.
Werkmannen nemen het mee.
Justine en haar klasgenoot Matthew doen er alles aan om het beeld te vinden.

Met tekeningen van Saskia Halfmouw

Een pil met een lab erin

‘En nu een prijs!’ zegt de man van het journaal. Nanne laat zijn lego liggen. Een prijs is goed nieuws, en daar houdt Nanne van. Hij loopt naar de televisie.
‘Vandaag is bekend geworden dat Albert van den Berg de Spinozaprijs krijgt,’ zegt de nieuwslezer. ‘Voor zijn uitvinding van een lab op een chip.’
Die nacht droomt Nanne dat hij in een ruimteschip zit. Het ruimteschip reist door Nannes lichaam. Aan het stuur zitten An en Har, twee maffe koks. Ook de volgende nacht droomt Nanne raar.
Dan verzint Nannes moeder een plan…

Met tekeningen van Juliette de Wit

 Mijn derde Van Dale

Het eerste (samenlees)woordenboek voor beginnende lezers. 
Mam, mag ik een pony?' 
Waar wil je die dan neerzetten? Een pony past toch niet in onze tuin?' 
'Nee! Ik bedoel een pony in mijn haar! Net zo een als jij hebt!' 

Mijn derde Van Dale draait om woorden met dubbele betekenissen. In grappige en spannende verhaaltjes komen de betekenisverschillen van woorden naar voren. Die betekenissen worden ook nog eens verklaard in echte definities.

Geschreven met Betty Sluyzer, tekeningen van Paula Gerritsen

Keizer aan zee

De tijd van Romeinen en Germanen 50voorChr. -500 na Chr.
Ragin woont dicht bij zee, in een klein dorpje aan de grens van het Romeinse Rijk. Op een dag slaat de Romeinse keizer in de buurt zijn kamp op. Hij heeft een groot leger bij zich. Een paar dagen later marcheren de soldaten naar het strand. Al gauw ontdekt Ragin wat de keizer van plan is. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Met tekeningen van Jan Braamhorst

Ik wil later ridder worden

Warner wil later ridder worden. De kinderen in zijn klas lachen hem daarom uit. Ze zeggen dat het niet kan. Maar is dat wel zo?

Met tekeningen van Hugo van Look

Het geheim van het duistere kasteel

Wie wil er nou niet op een kasteel wonen? Lekker groot en volop kans op avontuur! Dat denkt Chiara ook, als ze naar de andere kant van het land gaat verhuizen. Alleen jammer dat haar beste vriendin Ilse nu zo ver weg zit.

Maar als de kinderen op haar nieuwe school horen waar ze woont, reageren ze vreemd en ze laten haar links liggen. Chiara begrijpt het niet niet.
Totdat ze tijdens een verkenningstocht op een afgesloten deur stuit, diep beneden in de kelder van het kasteel.

Met tekeningen van Saskia Halfmouw

Bekijk ook de speciale website van de geheim boeken:

 http://www.hetgeheimvan.nl

Het geheim van de riddertweeling

Jutta woont op het kasteel. Ze wil dolgraag page worden, net als haar broers, en later ridder. Maar dat gaat niet. Ridders zijn altijd jongens. Jutta moet binnen blijven en leren borduren. Zij wordt later kasteelvrouwe. Dan bedenkt ze een list. Als Jutta zich nou eens als jongen verkleedt...

Met tekeningen van Saskia Halfmouw

Bekijk ook de speciale website van de geheim boeken:

 http://www.hetgeheimvan.nl

Het geheim van de roofridder

Else woont vlakbij het kasteel van de beruchte roofridder Johan van Wisch. Zonder dat hij het weet, deelt zij een geheim met hem: een pad door het moeras, waar niemand durft te komen.
Als het leger uitrukt om de roofridder uit zijn kasteel te jagen, weet Else dat dit nooit zal lukken zonder haar hulp.Maar kan ze Johan van Wisch zomaar verraden?

Met tekeningen van Saskia Halfmouw

Bekijk ook de speciale website van de geheim boeken:

 http://www.hetgeheimvan.nl

Tijn valt aan

Tijn en Suus doen een spel. 
Tijn heeft een speer van hout.
En Suus ook.
Tijn valt aan.
Maar oo.
Gaat dat wel goed?

Met tekeningen van Yolande Eveleens

Berend en de roofridders

Berend van Hackfort en zijn zusje Mechteld wonen op kasteel Vorden. Hun vader is heer van Vorden en Hackfort. Hij organiseert een toernooi en een valkenjacht, om te vieren zijn oudste zoon Hendrik schildknaap is geworden. Berend wil dat later ook; nu is hij nog te jong. Maar als de roofridders van de Wildenborch valse plannen beramen, laat hij zien dat kleine jongens heel groot kunnen zijn! Berend van Hackfort heeft echt bestaan. In dit boek vind je drie spannende verhalen over hem. Je leest over het leven op een kasteel in de Middeleeuwen, met ridders in harnas, paarden, valken en toernooien, maar ook met strijd op leven en dood! Want die roofridders blijven de rust verstoren… In dit boek zijn opgenomen: Een valk voor Berend Berend en de aanslag op de hertog Berend en de toverkruiden.

Een valk voor Berend

Berend en zijn zusje Mechteld wonen op kasteel Vorden. Hun vader is heer van Vorden en Hackfort, en hun grote broer Hendrik is dit jaar voor het eerst schildknaap. Om dat te vieren houdt de heer van Vorden een toernooi voor alle ridders uit de buurt. De dag erna is een jacht met valken.Berend wil graag een eigen valk. Zijn vader vindt hem daar nog te klein voor.Maar als de roofridders van de Wildenborch toeslaan, laat Berend zien dat kleine jongens ook heel groot kunnen zijn!

Berend en de aanslag op de hertog

Het is al een paar jaar oorlog en Berend vindt er niets meer aan. Zinj vader,de heer van Vorden en Hackfort, moet de hele tijd vechten. Maar nu lijkt er eindelijk vrede te komen. De nieuwe hertog zal in Arnhem worden ingehuldigd, en Berend en zijn zusje Mechteld mogen erbij zijn. Dagenlang zullen er feesten zijn: bals, jachtpartijen en een toernooi. Vlak voor het toernooi ontdekt Berend dat er ook ridders zijn die geen vrede willen. Ze hebben gemene plannen met de nieuwe hertog: er wordt een aanslag beraamd! Kan een jongen van acht die aanslag voorkomen, als hij alleen maar de hulp van zijn zusje heeft…?

Berend en de toverkruiden

Het zijn roerige tijden in Gelre. Berend wordt page op kasteel Bergh bij graaf Oswald, en op zijn reis ernaartoe loopt hij al gevaar. Zal zijn nieuwe heer iets kunnen doen tegen het Onkruyt van Wisch, de broer van de roofridder, die de omgeving onveilig maakt?
 
De dochter van graaf Oswald, Waldburga, is net zo oud als Berend. Zij denkt dat vrouwen op een kasteel het belangrijkst zijn. Een meisje leert ook voor haar toekomst, net als een page.
Berend is het daar niet mee eens. De ridders maken de dienst uit en de vrouwen borduren alleen maar. Wie heeft er gelijk?

Berend en het verdwenen stadszegel

Graaf Oswald moet voor geheimzinnige zaken naar de stad Zutphen. Zijn page Berend en zijn dochter Walburga mogen mee. Berend laat Walburga de stad zien, die hij goed kent. Ze komen een oude vriend van hem tegen. Die opschepper loopt stiekem met het stadszegel op zak: het bewijs dat zijn opa in het stadsbestuur zit. Hij laat het aan iedereen zien. En dan opeens is het zegel weg!
Zouden Berend en Walburga het terug kunnen vinden? En... zouden ze er dan ook achter kunnen komen waar graaf Oswald mee bezig is?

Mechteld op wolvenjacht

Mechteld is het zusje van Berend, en dus de dochter van een echte ridder. Ze is al bijna acht jaar, en moet dus uit huis, net als andere ridderdochters. Ze gaat in de leer om hofdame te worden. Maar Mechteld wil niet gescheiden worden van haar hondje Beer. Waar kan ze samen met Beer terecht? Graaf Oswald weet de oplossing: bij de oude kasteelvrouwe van huis Batenburg. Mechteld is bang dat het saai wordt bij een oude dame - totdat ze hoort dat de kasteelvrouwe een geheimzinnige broer heeft, en dat er 's winters wolven rond kasteel Batenburg sluipen... Naast de boeken over Berend van Hackfort is dit het eerste deel van een serie over zijn zusje Mechteld. Want meisjes houden ook van ridders - en van jonkvrouwen!

De ideale page

Gijsbert wordt page bij de beroemde ridder Berend van Hackfort. Op zijn eerste dag maakt hij kennis met met Berends schildknaap Hendrik. Die lacht hem uit. Pages doen niets belangrijks voor de ridder. Schildknapen doen het echte werk.
Gijsbert zal bewijzen dat dat anders ligt…

Dief in de supermarkt

Bram spaart plaatjes van dieren.
Ze zitten bij de chips.
Die koopt mam elke week.
Dan komt Bram in de super.
Wat hoort hij daar?
Er is een dief in de winkel.
Die steelt de kaartjes uit de chips!
Wie doet dat nou?

Cowboy Stinky Bill

Cowboy Stinky Bill en zijn neefje
Richard Scheet lopen naar de bank.
Richard trapt de deur open.
‘Handen omhoog of ik scheet!’ zegt Richard bars.
‘Genade!’ kermt de loketbediende.
Maar Richard Scheet en Stinky Bill
Kennen geen genade…

Stinky Bill kent geen genade

Killer Joe is ontsnapt!
Hij wil wraak nemen op Richard Scheet en Stinky Bill
Dan wordt Richard ontvoerd.
Killer Joe houdt hem gevangen in de Windy Hills.
Kan Stinky Bill Richard bevrijden?

Stinky Bill heeft goudkoorts

Stinky Bill is hulpsheriff, maar hij heeft niets te doen. 
Totdat er goudzoekers door Smell City rijden.
Is de boef Killer Joe soms bij hen?
Stinky Bill ziet het niet meer, want hij heeft… Goudkoorts!
Zal het Richard en zijn vriend Barry lukken 
Stinky Bill te redden?

Stinky Bill speelt poker

Het is rustig in Smell City, de plaats waar Stinky Bill sheriff is. Dan wordt er een saloon geopend. Het hele dorp speelt opeens poker. Stinky Bill ziet er geen kwaad in. Maar zijn neefje Richard Scheet ontdekt iets over de geheimzinnige eigenaar...

Ridder in een slag

In het steenhuis van Nittersum wonen ridder Eppo en zijn vrouw Anna met hun tweelingzoontjes Focke en Eilco. Op een avond klopt er een oude vrouw aan de poort. Zij kan de toekomst lezen uit stenen en sterren. 'Als de jongens twaalf jaar zijn, zal er een oorlog komen' zegt ze. 'Een van uw zoons zal zorgen dat die goed afloopt. Maar alleen dan, als u de juiste van de twee tot uw opvolger aanwijst. En dat zal een moeilijke beslissing zijn.'
Focke en Eilco worden opgeleid tot ridder, en Eppo van Nittersum houdt zijn zoons goed in de gaten. Wie van de twee moet hij kiezen om het op te volgen?

De dag van je leven

De winter begint.
Hidde vindt het niet leuk.
Dan is er niets te doen.
De winter is saai.
Maar Focke is het niet met hem eens.
'Eén dag wordt de dag van je leven.
Dat beloof ik je!'
Zou Hiddes grote broer gelijk krijgen?

Het water komt!

Het is midden in de nacht.
Focke wordt wakker.
Er bonst iemand op de deur.
Wat is er aan de hand?
Het is de pastoor.
Hij roept: 'Het water komt!'

wie wint?

Focke vindt een nest.
Het is van een kievit.
Hij zal de vogel niets doen.
Focke houdt immers van dieren.
Dan komt er bezoek:
ridder Jarges en zijn zoon Coppen.
Zal Coppen aardig zijn?
En is hij ook dol op dieren?

Voor de muziek uit

Alle jongens uit de klas zitten op voetbal. 
Maar Roy vindt daar niets aan. 
Waar moet hij dan op? 
Hij probeert badminton uit… en dan judo. 
Als Roy de fanfare ziet, weet hij wat hij het liefst wil: 
voor de muziek uit!
Voor de fanfare lopen de majorettes. 
Maar is dat wel iets voor jongens?

Hussen met je neus ertussen

Koning Nobel geeft een feestje.
Alle dieren komen naar het kasteel.
Maar Rein de vos is er niet.
Iemand moet Rein gaan halen.
Bruun biedt zich aan.
Pas op, Bruun…

Kerstkransjes

Het is bijna kerstmis.
Koning Nobel maakt zich zorgen.
Zolang Rein de vos vrij rondloopt,
Is er geen vrede
De Koning geeft het bevel Rein 
te gaan halen.
Maar…wie durft?
En zal iemand Rein te slim af zijn?

De schat van Ermenrike

Rein de vos heeft de schat van koning
Ermenrike van zijn vader ingepikt. Die 
wilde daarmee Bruun koning maken.
Zo heeft Rein het rijk en het leven van
koning Nobel gered. Tenminste, dat
zegt hij… Bruun zit nu in de gevangenis.
En koning Nobel heeft Rein vrijgelaten,
omdat Rein hem de schat heeft beloofd.
Maar of hij die werkelijk krijgt…

Later word ik koningin

Ridder Leo kijkt naar zijn baby in
de wieg.
‘Bah, een meisje!’ zegt hij.
‘Wat heb je daar nou weer aan.’
Zij oude tante schudt haar hoofd.
‘Dit is geen gewoon meisje.
Het hele land zal haar naam kennen…’

Opa sigaar

Teun en Willemijn zijn in hun nopjes. Opa sigaar komt
logeren. Niemand kan zo leuk vertellen als hij.
Eerst een sigaar opsteken. En dan het verhaal 
beginnen. Opa zoekt het deze keer niet ver. Het wordt 
een verhaal over sigaren en … kinderen

De tweelingclub

Marre en Carlijn hebben een club.
De tweelingclub.
Ze doen wie het meest durft.
Mieke durft heel veel.
En ze wil ook graag bij de club…

De Leeuw is los

Sanne gaat op kamp met groep 4.
’s Nachts wordt ze wakker.
Ze hoort iets bij het kampvuur.
Ze moet wat doen, gaan kijken.
Maar durft ze dat?

Broer te koop

Op school is een rommelmarkt.
‘Moet je kijken wat broer verkoopt,’ zegt Jelle.
Joep draait zich om en bevriest ter plekke.
Op een bord staat: 10 gulden slechts.
Ernaast ligt zijn schip, zijn lievelingsspeelgoed.
Voordat hij er iets aan kan doen wordt
het verkocht.
Maar Joep en Jelle nemen wraak…

Een poes voor opa en oma

De poes van opa en oma is dood. En dat net voor de
verjaardag van hun huwelijk. Marthe en haar grote zus 
Sjoerdje hoeven niet lang na te denken over een cadeau.
Dat moet een poes zijn. Maar waar vind je zo snel een
lieve poes?

Een dier voor Wies

wies wil een poes.
nee, dat kan niet, zegt mam.
ik nies van het haar van een poes.
dat is naar voor wies.
maar wies haalt wel een dier in huis!
en wat voor en dier!

Broer in de fabriek

Groep 4 gaat met een nieuw project beginnen:
Over kinderen die moeten werken.
‘Gelukkig gebeurt dat in ons land niet,’ zegt Merel opgelucht.
‘Niet zo lang geleden was dat heel anders,’ weet juf. En ze vertelt
het verhaal van Marie, die zo graag wil leren lezen. Marie kan niet 
naar school, omdat ze thuis moet werken.
En haar broer Hannes van negen werkt in de fabriek…

raar paar

Pip en Saar zijn een raar paar. Ze gaan samen vissen. Maar wat vangen ze allemaal?...

boer koen

Boer Koen gaat naar de dijk. De beek is net een zee. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar..

een ei van een geit

Rik is bij zijn geit.
Daar ziet hij een ei.
Is het ei van de geit?
Een ei van een geit,
Kan dat wel?

tim en zijn maat pim

Tim en Pim zijn vrienden, maar zij zien elkaar niet zoveel omdat ze ver uit elkaar wonen. Tim woont in de stad ...

waar legt pauw haar ei?

pauw woont in de tuin bij een fijn huis. Maar de tuin wordt gesloopt. Waar moet pauw nu heen?

Op reis met de fanfare

'Kijk,' zegt Lotte. 'Dit heb ik uit de krant geknipt.
Er is een wedstrijd voor fanfares. Zullen we daaraan
meedoen?'
'Ja, wij zijn het beste!' roept Harm. 'We winnen
zeker!'
Hij slaat keihard op de grote trom.
Bas is hun dirigent. Hij kijkt niet erg blij. 'Dat
wordt vast heel moeilijk. Wie moet ons elke keer
naar de grote stad brengen?'
Met tekeningen van Rick de Haas

Facebook