Boeken 9 - 12 jaar


 De reis van Jules

Deze film hoort bij Verboden te vliegen. Hierin vertelt duif Jules over zijn gevaarlijke reis van Bordeaux naar huis.

 Verboden te vliegen

Uniek (voorlees)boek voor jonge kinderen over de Tweede Wereldoorlog van Zilveren Griffel-winnares Martine Letterie. Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. "Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,' heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd? Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio's... en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster. Met fullcolourillustraties van Rick de Haas.

Mijn oma was een hippie

Branko vindt de trouwfoto van zijn opa en oma. Die ziet er raar uit! Waarom was dat? Oma vertelt hem hoe het vroeger bij haar thuis was. Dat is niet meer te vergelijken met nu. Een moeder die niet werkte, geen computer, eens in de week in bad. . Maar op haar vijftiende werd alles anders! Een kijkje in het leven van de jaren '50 en '60. Je leest in dit boek over de jaren '50 en hoe de hippies in die tijd ineens alles anders gingen doen. Meer kleur en fleur in het leven! Met grappige weetjes over onder meer kleding, eetgewoontes en communes. Een kleurrijk en informatief boek vol met foto's en illustraties.

Nooit meer thuis

Lily houdt met beide handen de reling vast. Haar handen zijn glad van het zweet, maar ze laat niet los. Alles wat ze ziet, wil ze opslaan in haar geheugen. Het zijn misschien wel de laatste beelden van haar moederland. Lily en haar familie vertrekken noodgedwongen uit Indië, dat voortaan Indonesië heet. Ze zijn niet meer welkom in het land waar Lily is opgegroeid. In Nederland is het koud – en heel anders dan alles wat Lily vertrouwd is. Zal ze zich hier ooit thuis gaan voelen? En wie is de man die ze soms voor zich ziet? Het lijkt alsof hij een boodschap voor haar heeft. Wat wil hij haar vertellen? Op een dag herkent ze hem op een foto…

Eenzaam in de oorlog

Met grommende motoren rijden vrachtauto’s de straat in. Het dreigende geluid vult zijn kamertje en Eddy voelt de trillingen van de zware wagens in zijn bed. Het lijkt alsof de monsters regelrecht naar binnen rijden. Droomt hij dit? Is het een nachtmerrie? Piepende remmen, marcherende zware laarzen, het lawaai is nu overal en hij draait zich om tussen zijn bezwete lakens. Met zijn handen tegen zijn oren probeert hij zichzelf tegen de herrie te beschermen, maar het wordt harder en harder. 

1944. Eddy weet: hij is nergens veilig. Gescheiden van zijn ouders moet hij onderduiken, steeds weer op een ander adres – achttien verschillende – en telkens bij andere mensen. Nooit hoort hij ergens bij, altijd vormt hij een gevaar voor anderen en doordat hij steeds moet hoesten, ook voor zichzelf. Lukt het om uit handen van de Duitsers te blijven? Als hij maar niet naar Westerbork hoeft… 

Ik baseerde dit boek op de oorlogsherinneringen van de politicus Ed van Thijn

 Dwars door de storm

Tjakkie heeft maar één droom: naar de hbs. Maar arbeiderskinderen leren niet door. Toch studeert ze om zich op de hbs voor te bereiden, samen met Katrien, de dochter van een rijke boer. Haar ouders mogen er niets van weten.
De op Ambon geboren Jacob speelt het liefst gitaar. Rock-‘n-roll, juist de muziek waar zijn vader zo’n hekel aan heeft. Samen met zijn familie komt Jacob naar het woonoord in Finsterwolde, dat met zijn kaalheid in schril contrast staat met de prachtige schelpenstranden die hij zich herinnert van Ambon. Zijn vader gelooft nog steeds dat ze op een dag terug zullen keren naar de Molukken. Maar wil Jacob eigenlijk nog wel terug? 
De werelden van Tjakkie en Jacob hadden niet meer kunnen verschillen. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat.

 Over vroeger en nu

De vijftig vensters van de geschiedeniscanon, niet vermeld als een opsomming van de droge feiten, maar verteld zoals een geschiedenisverhaal verteld moet worden. Spannend, smeuïg, kleurrijk en met oog voor detail. Agave Kruijssen, Martine Letterie en Janny van der Molen hebben zich bijna twee jaar over bronmateriaal gebogen, en hebben onze eigen verhalen gevonden. 

Van hunebed tot Willem van Oranje, van het planetarium van Eise Eisinga tot het te korte leven van Anne Frank, en van de eerste spoorlijn tot het ontstaan van veelkleurig Nederland. Verhalen die inzicht geven in, en kleur geven aan, de Nederlandse geschiedenis. Het lijvige boek is volledig in kleur uitgegeven en schitterend geïllustreerd door Els van Egeraat.

Voor kinderen van tien jaar en ouder, maar ook voor (groot)ouders, leerkrachten en een breed publiek van volwassenen.

 Het mysterie van de zwarte mantel

1712. Marie moet thuisblijven en borduurwerkjes maken, maar ze wil per se met Dirk mee om stukjes te schrijven voor de krant. Utrecht is in rep en roer. Mensen uit heel Europa zijn er om over vrede te praten. Ze willen voorkomen dat er weer oorlog uitbreekt. 
 
Dan vangen Marie en Dirk een verdacht gesprek op. Iemand wil de vrede saboteren en de Hollanders de schuld geven. Marie kan niet zien wie het zegt; de man draagt een grote zwarte mantel en zijn hoed werpt een schaduw over zijn gezicht. Waarom wil hij de vrede tegenhouden? En wie is de jongen met het zwartgemaakte gezicht? Iemand moet die twee stoppen! Marie en Dirk gaan op onderzoek uit. Maar wie gelooft twee kinderen?

Met illustraties van Rick de Haas

 Gevangen op het kasteel

In de bloedhete zomer van 1711 reist Marie met haar vader naar een rijk kasteel met een schitterende tuin. Een tam aapje wordt meteen haar vriendje en 's avonds is er groot feest. 
Maar de volgende ochtend is het kasteel in rep en roer. De vader van Marie, zelf penningmaker, wordt verdacht en opgesloten. 
Papa is onschuldig, denkt Marie, maar ze zal het moeten bewijzen want niemand gelooft haar. Een eindeloze zoektocht volgt. Tot ze wordt gesnapt in de kamer van de kasteelheer...

Met illustraties van Rick de Haas

 Oorlog zonder vader

Frank,’ heeft zijn vader gezegd tijdens die laatste fietstocht, ‘als er ooit iets met mij gebeurt, dan moet jij voor mama en de kleintjes zorgen. Beloof je dat?’ Frank schrok van de ernst in zijn stem. ‘Ik beloof het,’ antwoordde hij. En nu is het zover. Op woensdag 25 juni 1941 wordt Franks vader opgehaald door de Duitse Sicherheitsdienst. Omdat zijn vader communist is geweest, zegt zijn moeder. De oorlog duurt al meer dan een jaar, maar is nu ineens akelig dichtbij. Er komt nog wel post van zijn vader: eerst een kaartje uit concentratiekamp Schoorl, daarna uit kamp Amersfoort. Maar dan krijgt Franks moeder haar laatste brief terug. Geadresseerde vertrokken, bestemming onbekend…Wat is er gebeurd? Het duurt lang voor ze erachter komen. En dan moet Frank écht voor de anderen zorgen: hij gaat op hongertocht om hout en eten te bemachtigen. Maar hij is zelf pas twaalf jaar!

Dit boek heb ik gebaseerd op de jeugdherinneringen van mijn vader.http://www.frankletterie.nl

 Bommen op ons huis

‘Vliegtuigen,’ zegt Fien. ‘Heel veel vliegtuigen. Ik kan uit mijn raam alleen niet zien waar ze heengaan.’
‘Jij was op weg naar het dak,’ begrijpt haar vader. Hij haalt zijn hand door zijn haar. ‘Ga maar vast. Ik kom zo.’
Fien is wakker geworden van de vliegtuigen. Het is oorlog! Fien vindt het eerst vooral spannend, maar voor haar beste vriend en buurjongen David ligt dat anders. Hij is joods en vijf jaar geleden met zijn vader uit Duitsland naar Nederland gevlucht. Nu moet hij weer vluchten. Naar een tante van Fien in Middelburg. 
Vier dagen later denkt Fien heel anders over de oorlog. Bommen vallen op de stad Rotterdam en op haar huis. Bijna alles is ze kwijt, haar huis, haar vader… Met een overspannen moeder en haar kleine broertje vlucht nu ook zij naar de tante in Middelburg. Maar de vraag is of dat verstandig is.

In dit boek vertelt Martine Letterie over de eerste dagen van de oorlog in Rotterdam. Het bombardement veranderde de stad voorgoed, en daarmee het leven van de bewoners. Het doel werd bereikt: de Nederlandse regering capituleerde. Nederland stopte met vechten tegen de Duitsers. 
Heel Nederland… behalve Zeeland.
Dat is een vergeten deel van de Tweede Wereldoorlog, net als het bombardement dat na Rotterdam nog kwam: op Middelburg. 

Bommen op mijn huis maakt deel uit van het project Vergeten oorlog.

 Familiegeheim

Eva is een vrolijke meid van dertien. Ze heeft weinig nagedacht over het feit dat haar moeder haar eigen ouders vrijwel nooit ziet en dat zij haar familie van moederskant daarom niet kent. Maar dan wordt Eva's opa begraven. Waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn, en wie is die geheimzinnige oude vrouw bij het graf? Eva duikt de familiegeschiedenis in. Maar waarom krijgt ze geen antwoord op haar vragen?

Hanneke gaat naar de begrafenis van de broer met wie ze al heel lang geen contact meer had. Ooit hebben ze een stilzwijgende afspraak gemaakt: over vroeger wordt niet meer gepraat. De geschiedenis van de familie is er niet een om trots op te zijn. In de oorlog kozen Hannekes ouders voor de kant van de Duitsers. Maar dan ziet Hanneke op de begrafenis van haar broer een meisje van dertien. Zou oud was zij ook toen ze op de vlucht moesten...

Misschien wordt het tijd om het zwijgen over het verleden te verbreken.

Het verdwenen zwaard

Maaike is dochter van de boswachter van kasteel Bouvigne. Haar leven verandert van de ene dag op de andere, als het Spaanse leger verschijnt. Opperbevelhebber Spinola wil de dichtstbij liggende stad veroveren. En daarvoor moet alles wijken. Ook het huis van Maaike en haar familie.
Maaike zint op wraak, samen met haar broertje Bavo en hun vriend Gilles. Wat zou Spinola heel erg vinden? Waar houdt hij het meest van? Bavo weet het: Spinola is dol op zijn zwaard….

Verhaal over het beleg van Breda in 1625

Met illustraties van Rick de Haas

De gevaarlijke voorspelling

1277. Hiddo en zijn vader hebben niets meer te eten en daarom moet Hiddo bij zijn oom gaan wonen, die pastoor is in een ander dorp. Bij hem in de kerk vindt hij een misboek met een voorspelling: Al wat land is zal water worden. Het zal gebeuren als er een vreemdeling van overzee komt. Dan komt er een schip, met aan boord een vreemde ridder die zegt dat hij de baas is over Reiderland. Er dreigt een opstand. Kan Hiddo voorkomen dat de voorspelling uitkomt?

Met illustraties van Rick de Haas

 Vluchtroute New York

Avram kijkt haar ernstig en dringend aan. 'Boot. Zaterdag al,' zegt hij. Uit zijn zak haalt hij een briefje. Eerst strijkt hij het zorgvuldig glad en dan geeft hij het haar.

Al Lisa's andere gedachten verdwijnen terwijl ze het leest. Er staat maar één zin, in onbeholpen letters: Zorg voor mijn zusje.


1905. Lisa woont nog maar net in Rotterdam als ze Avram en Hanna leert kennen, twee van de duizenden Roemeense joden die via Rotterdam naar Amerika vluchten. Hanna is ziek en moet achterblijven als de rest van haar familie naar New York vertrekt, op een schip van de Holland Amerika Lijn. Avram vraagt Lisa of zij voor Hanna wil zorgen. En vooral: of zij ervoor kan zorgen dat Hanna óók naar Amerika komt. 

Zal het Lisa lukken? Of ziet Hanna haar ouders nooit meer terug?

Het jaar van de Bataafse opstand

Hermans vader Julius is legerleider bij de Romeinen. Als hij na een oorlog weer thuiskomt, is hij helemaal veranderd. Hij is boos op de Romeinen en wil nu een vrij land voor zijn eigen stam, de Bataven. Julius wordt de leider van de opstand. Hij wil dat Herman later zijn opvolger wordt, maar Herman is pas tien. Bovendien houdt Herman helemaal niet van oorlog…

Aanval op het fort

Freija ontmoet op het strand een Romeinse jongen, Marcus. Er is een vreemd monster aangespoeld en ze staan er allebei naar te kijken. Is dit vreemde zwarte beest een teken van de goden dat er gevaar dreigt? En van wie zijn die vreemde schepen die ze later aan de horizon zien?

Freija blijkt vlak bij het fort te wonen waar Marcus’ vader soldaat is. Dit fort moet de grenzen verdedigen van het Romeinse rijk, en ook het dorp van de Cananefaten waar Freija woont. Maar als het fort wordt aangevallen, doen Marcus en Freija wat de volwassenen nalaten…

Fakkels voor de prinses

Mary moet op haar negende trouwen met Willem, de veertienjarige zoon van stadhouder Frederik Hendrik. Ze vindt het maar niks; ze wil liever met de Spaanse kroonprins trouwen!
Twee jaar later gaat ze echt bij haar man wonen. Ze komt aan met haar moeder en hun hele hofhouding. Er begint een nieuw leven voor haar in Den Haag. Zal ze zich hier wel thuis voelen? Nelis een staljongen, heeft medelijden met haar. Ook hij groeit op in de hofstad, maar wel onder hele andere omstandigheden…

De klassenfoto

Dit verhaal schreef ik in opdracht van stichting Kombi en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II. De hoofdpersoon Suze vraagt zich tijdens een klassenreünie af in hoeverre haar leven door de oorlog getekend is. Dat blijkt veel meer het geval te zijn, dan ze ooit dacht.

Vreemde mail

U heeft mail!’ zegt een stem.
Die komt uit de PC.
‘Dat kan niet,’ zegt Jan.
Niemand weet mijn adres.’

Toch krijgt Jan steeds meer vreemde mail.
Die is voor Jon, en niet voor Jan.
Wie is toch die Jon?

Ver van huis

‘Kaatje en Johanna worden in 1830 toegelaten tot de vrije koloniën van de Maatschappij der Weldadigheid, waar arme kinderen kunnen leren voor zichzelf te zorgen door te werken op een van de hoeves. Hun vader kan dat niet meer, omdat hij  geen werk heeft.

Ze moeten helemaal van Den Haag naar Frederiksoord aan de andere kant van het land. Kaatje vind het spannend. Ze kan zich gemakkelijk aanpassen aan andere mensen en ze is blij dat ze ook naar school mag. Maar dat geldt niet voor iedereen. Haar nieuwe vriend Michiel kan zijn draai helemaal niet vinden en Kaatje komt voor een moeilijke keus te staan…

Het schorriemorrie van de Pruk

Toen Willem van Esch nog klein was, hadden hij en zijn familie een mooi,groot huis. Maar toen zijn vader werkeloos werd, moesten ze verhuizen naar een van de slechtere buurten van Den Haag. Wanneer niet veel later zijn zusje aan een besmettelijke ziekte overlijdt, raken zijn ouders erg verbitterd.   Vanaf dat moment moet Willem voor zijn eigen kostje zorgen en komt hij alleen nog maar thuis om te slapen. Hij krijgt een baantje als krantenbezorger en ontmoet Jan, die hem introduceert in een dievenbende. Deze bende staat onder leiding  van de Pruk.   Willem wordt ingewijd in het nachtleven, maar al bij een van de eerste van zijn nachtelijke escapades wordt hij opgepakt en in de gevangenis gezet. Hier wordt hij ernstig onder druk gezet en gedwongen zijn medebendeleden te verraden…

Facebook