×

De oorlog van twee kanten

Oorlog van twee kanten

Twee personen, twee perspectieven

Martine Letterie is vernoemd naar haar grootvader, Martinus Letterie. Hij werd als één van vierhonderd communisten opgepakt in juni 1941 en via kamp Schoorl en Amersfoort, gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij werd vermoord. De vader van Rinke Smedinga was bij de eerste groep Nederlandse vrijwilligers die een SS-opleiding volgde. Hij werkte onder meer als bewaker in Kamp Westerbork en trad aan het eind van de oorlog in dienst van de Ordnungspolizei van het Duitse leger. Martine en Rinke publiceerden beiden over de oorlog en zijn 25 jaar getrouwd.

Martine is voorzitter van de stichting Vriendenkring Neuengamme en schreef negen kinderboeken over de oorlog, onder andere in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Rinke won de Plantage Poëzieprijs met een gedicht over de oorlog en was (mede)initiatiefnemer van de verhalenwebsite het Open Archief en de tentoonstelling Getekend Geboren, over ‘kinderen van foute ouders’. Hun achtergrond verschilt, maar bindt hen in de ambitie om te leren van de oorlog.

Twee kanten, twee delen, twee uur

Voor de pauze vertellen Martine en Rinke over hun familiegeschiedenis, en de plaats die deze heeft (gehad) in hun relatie. Bij de presentatie wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal. Na de pauze staat het gesprek centraal. Deelnemers kunnen vooraf vragen indienen. Op basis hiervan begint het gesprek. Aan bod komen onderwerpen als het zoeken van informatie in archieven in archieven en het schrijven en publiceren. Ook is er ‘de drie-minuten-microfoon’ die deelnemers in de gelegenheid stelt om hun verhaal te delen, al dan niet aangevuld met een mini-interview. Na afloop is er de gelegenheid om boeken te kopen en te laten signeren. De bijeenkomst duurt, inclusief pauze, twee uur.

Doelstelling en doelgroep

De primaire doelgroep bestaat uit volwassenen die belangstelling hebben voor de Tweede Wereldoorlog. Dat kunnen ouderen zijn die deze periode hebben meegemaakt, maar ook hun kinderen of kleinkinderen die er meer over willen weten. Martine en Rinke delen in gesprek met het publiek minder bekende verhalen over die tijd. Daarmee nuanceren en verbreden ze niet alleen het beeld van de oorlog, maar ook van de verwerking daarvan. Ze geven bovendien nuttige en praktische informatie voor wie onderzoek willen doen naar hun familiegeschiedenis en/of een verhaal wil publiceren. De presentaties worden gegeven op uitnodiging van diverse organisaties als bibliotheken, musea, boekhandels en verenigingen.

Met wie u contact op kan nemen

Voor (vragen over) boekingen kunt u contact opnemen met de Schrijverscentrale

via: http://www.deschrijverscentrale.nl | 020 623 49 23

Privacycentrum | Copyright by Martine Letterie